Alla äventyr handlar om säkerhet

Jag minns en gång när jag pratade om äventyr med min 95 år gamla mormor. Efter att ha återberättat om en häftig klätterexpedition som gick genom en djungel och upp på ett berg så skrockade min mormor, kallade det för ‘stolleprov’ och var tyst en stund. 

FOTO & TEXT: Annelie Pompe
NOVEMBER 2024

FAKTA: ANNELIE POMPE

Yrke: Äventyrare, författare, föreläsare, fotograf, guide och helikopterpilot. Känd för Världsrekord i fridykning 126m, bestigit 7 summits (det högsta berget på varje kontinent) Familjen: Hunden Doglas, sambo och bonusbarn. Gillar: Friluftsliv, läser böcker och kör Subaru Outback. Läs mer: www.anneliepompe.com

Sedan sade hon ‘för mig är det ett äventyr att ta på mig skorna och gå ut genom dörren’. Min mormor var alltså också en slags äventyrare.
Äventyr behöver inte handla om att det ska vara farligt eller ‘stolleprov’, det handlar mer om vad man har för inställning till det som händer.

Att vara äventyrare handlar inte heller om att ta risker och få adrenalinkickar, snarare handlar det om att undvika de risker som kan dyka upp, förbereda sig ordentligt, använda bra utrustning, hålla fokus, respektera naturen och vara på äventyr med människor som man kan lita på.

Att ge sig ut i naturen i sig är ju inte farligt, snarare helt naturligt. Men vi behöver respekt, kunskap och planering för att göra det på ett säkert sätt. På äventyr och expedition låter vi alltid säkerheten vara viktigare än själva målet.

Mitt mål med att bestiga mount Everest var inte att nå toppen, målet var att komma ner från berget. På så vis ökar vi säkerheten för övriga omkring oss också. Vi vill inte att någon annan ska riskera säkerheten för att behöva hjälpa oss i nöd.

Det är alltid okej att vända om. ”Better safe than sorry”, säger vi på klätterexpeditioner när vädret slår om eller någon mår dåligt. Jag har vänt tidigt från många bergstoppar, ”misslyckats” många gånger då jag bedömt risken som för hög.

Likaså undviker jag farliga situationer som bilförare. ”Att komma tryggt hem” är det viktigaste målet med både äventyr och bilresor.

Livet som äventyrare handlar tidsmässigt mer om förberedelser än själva äventyret. Dina äventyr kommer bli både roligare och säkrare ju mer du förbereder dig. Ju mer du vet om det du ska göra, tränat på detta och vet vilka risker som kan dyka upp, ju större chans att du även kan njuta på vägen och då bättre ta hand om dina medresenärer, möta nya människor och naturen omkring.
Likaså måste vi lita på vår utrustning till 100%. Den ska bara fungera så bra att vi inte behöver tänka på den. Därför är en del av förberedelserna att ta hand om utrustningen så att den kan fungera så bra som möjligt när det väl gäller. Och så kan man ju tänka när det gäller val av bil också.

En stor del av säkerheten handlar också om självkännedom, att inte ta sig vatten över huvudet och lyssna på kroppen så att man har energi. Man behöver också lyssna in sitt mentala mående. Fokus har i högsta grad med säkerhet att göra.

Att tappa fokus när man befinner sig på äventyr kan vara på liv och död. Det är nog tur att vi sällan har mobiltäckning i bergen, då hade vi nog tappat fokus oftare.
Idag är det mycket som pockar på vår uppmärksamhet, så förmågan att fokusera är sämre än någonsin. Där har vi en intressant parallell till bilkörning där fokus också är viktigt, ibland på liv och död. Men det är väl ingen som använder mobilen vid bilkörning? ;)

I vår omgivning finns det mycket som vi inte har någon kontroll över alls. Det enda vi egentligen har kontroll över är vad vi ska rikta vår uppmärksamhet på. Vad är just nu viktigast och vad ska få din begränsade uppmärksamhet?

Det var nu många år sedan jag gjorde ett extremt äventyr, men jag använder fortfarande inställningen att äventyr är mer av ett ”mindset” än en aktivitet. Att gå ut i en ny skog med min hund är ett äventyr. Att tacka ja till ett nytt jobb är garanterat ett äventyr. Alltid när vi gör någonting nytt finns det potential att det blir ett äventyr. Jag använder mig dagligen av säkerhetsrutiner som vi använt inom äventyrsbranschen.

Dubbelkollar riskmoment som väder, teknik, stress och trafik. Väljer det säkra före det osäkra av den goda anledningen att det är så himla roligt att leva, och mitt eller andras liv vill jag verkligen inte riskera.