miljöalternativet

XFuel

Till alla nya Subaru-bilar erbjuds XFuel-paket som tillval. Det innebär att du kan tanka och köra på biobränslet etanol. Bilar med XFuel-paketet kan köras på både E85 och bensin.

Motorn klarar av valfri blandning mellan bensin och E85 och anpassar sig till den blandning som för tillfället finns i bränsletanken utan att föraren behöver göra något särskilt.

Etanol tillverkas idag till största delen av förnyelsebara produkter från livsmedelsindustrin som annars skulle slängas eller brännas upp. 

Köper du en en Subaru med XFuel sänker du din fordonsskatt med 90%, vilket medför en besparing på 35-40.000 kr över 3 år beroende på Subarumodell. XFuel-paketet kostar 15 000 kr oavsett modell och utrustning och gäller ett begränsat antal lagerbilar.

Vanliga frågor om XFuel

Vad blir skatten när bilen är konverterad?

Outback: 965 kr/år 

Forester: 1086 kr/år 

Crosstrek: 1020 kr/år

Måste jag tanka E85?

Nej, det är valfritt. Bilen går lika bra på bensin som E85, eller en blandning av dessa bränslen.  

Ändras serviceintervallerna?

Nej, friservicen gäller som vanligt. 
1500 mil eller 1 år är intervallen på alla Outback, Forester och XV.

Vad är XFuel?

XFuel(uttalas CrossFuel) är ett av Subarus svar på en mer cirkulär hållning till drivmedel och emissioner. Vi drar vårt strå till stacken genom att erbjuda ett mer klimatsmart val för våra kunder. 

Vad innebär XFuel?

XFuel är en E85-anpassning som erbjuds kunder på alla OutbackForester och XV som beställs efter 1 april 2021.  

Kan jag konvertera min Subaru i efterhand till att gå på E85?

Nej tyvärr inte, bara nya bilar beställda efter 1 april 2021 kan konverteras. 

Hur vet jag om en Subaru går att tanka med E85?

På insidan av tanklocket sitter en dekal som berättar vilka bränslen som bilen kan köras på. 

Vad kostar tillvalet XFuel?

15 000kr oavsett modell och utrustning. 

Vad händer med skatten efter tre år?

Då en E85-konverterad bil varken får bonus eller malus så är skatten på bilen alltid den samma år 1-3 som år 4 och framåt. 

Myter och sanningar om E85

Vad är egentligen E85?

Det är ett fordonsbränsle som till 85 procent består av etanol och resterande 15 procent bensin.

Vad är poängen med etanol?

Etanol är en alkoholprodukt som framställs genom jäsning av stärkelse som utvinns ur biomassa. Som sådan är etanol en förnybar resurs som ingår i det naturliga kretsloppet och inte bidrar till ökande mängder koldioxid i atmosfären när den förbränns.

Etanol är också biologiskt nedbrytbart. Det innebär att E85 gör ett mindre klimatavtryck än bensin – som baseras på fossil olja.

Gör E85 någon nytta för miljön?

Ja. Eftersom E85 innehåller bensin är det inte helt klimatneutralt, men jämfört med fossila bränslen gör etanolen nytta. Och det har bara blivit bättre med tiden. Sedan E85 introducerades har de lagstadgade kraven på etanol till fordonsbränslen skärpts. 

I en intervju av SVT i oktober 2021 förklarade Pål Börjesson, professor i miljö och energisystem vid Lunds Universitet att det inom EU har ställts krav på att etanol måste leda till 35 procent klimatnytta jämfört med fossila bränslen och att kraven nyligen rests till 60 procent klimatnytta.

Klimatnyttan i etanol som utvinns ur restprodukter från exempelvis jord- och skogsbruk kan vara så hög som 80-90 procent.

Är E85 skadligt för motorn?

Nej. Det är en gammal myt att E85 är ett opålitligt bränsle som skadar bilmotorer. Till att börja med är etanol en del av innehållet i den vanliga handelsbensin som bilar är konstruerade för. Sedan bränslet introducerades har kvalitetskraven på etanolbränslen dessutom höjts rejält och uppfyller en skärpt teknisk standard för renhet. Kvaliteten på bränslet är idag både högre och jämnare än det var alldeles i början och därmed mycket säkrare att tanka.

Förändras serviceintervallen?

Nej. Förutsatt att bilen sköts normalt, och service med oljebyte sker enligt rekommendation kommer varken driftsäkerhet eller slitage att påverkas av hur mycket en Subaru med XFuel körs på E85 eller någon annan handelsbensin. Därför är serviceintervallen desamma, med service var 1.500 mil. Även garantierna är oförändrade, med Subarus fabriksgaranti som gäller 3 år eller 10.000 mil.

Finns det inga nackdelar?

Alla bränslen har sina för- och nackdelar jämfört med ett annat. När det gäller E85 har etanol andra brinnegenskaper än bensin och påverkas mer av yttertemperaturer. Ju kallare det blir desto svårare får en motor att tända på E85. Motorn behöver också längre tid på sig att nå drifttemperatur. Från omkring 7 plusgrader rekommenderas därför en högre inblandning av bensin.

Bränslebolagen kompenserar själva för detta genom att sälja en särskild vinterblandning som innehåller 10 procent högre andel bensin.

I praktiken ett bränsle som skulle heta E75. En bra tumregel är dock att man som ägare utnyttjar fördelarna med den flexibilitet XFuel erbjuder och vid behov ökar inblandningen genom att tanka en del bensin. Man kan också förbättra kallstartsegenskaperna med en elektrisk motorvärmare.

Påverkas bränsleförbrukningen?

Det gör den. Energiinnehållet i etanol är lägre än för bensin. Därför behöver en motor som körs på E85 en större mängd bränsle för att utföra samma arbete. Beroende på yttertemperatur kan förbrukningen av E85 därför vara omkring 30 procent högre, jämfört med om samma bil körs på enbart handelsbensin.

Men är inte etanolen på väg att försvinna?

Tvärtom. Efterfrågan på fordonsetanol ökar kraftigt. Enligt statistik från branschorganisationen Drivmedel Sverige har försäljningen av E85 visserligen minskat sedan toppåret 2012, men etanol är fortfarande den viktigaste ingrediensen för att minska klimatavtrycket från transportsektorn.

Efterfrågan på fordonsetanol hänger ihop med försäljningen av bensin, där inblandningen av etanol nyligen höjts från 5 till 10 procent. Det är alltså enorma produktionsvolymer det handlar om, vilket driver på utvecklingen av klimatnyttig etanol av hög kvalitet.

Men råvarorna odlas väl på mark som man annars skulle ha odlat mat på?

Nja. Enligt Pål Börjesson visar forskning att det globalt sett är en relativt liten andel åkermark som används för produktion av fordonsbränsle, samt att andelen grödor som används till framställningen är minskande. Enligt honom har det inom EU satts ett mål att maximalt sju procent av all etanol i fordonsbränslen ska utvinnas ur grödor.

Det har styrt produktionen mot alternativa källor för stärkelse, som halm, sågspån och restavfall från andra produktionsprocesser, främst inom jord- och skogsbruk.