Så undviker du en viltolycka
Totalt sker det nästan 60 000 (58 579 under 2016) rapporterade viltolyckor varje år i Sverige, vilket innebär att i genomsnitt sker en viltolycka var femtonde minut någonstans på våra svenska vägar. Genom att sänka hastigheten, öka uppmärksamheten och vara ute i god tid kan du minska risken att drabbas av en viltolycka.
På Nationella Viltolycksrådet är man medveten om att viltolyckorna ökar. Två bidragande orsaker tros vara biltätheten och att viltstammarna växer sig starka, inte minst vildsvin och rådjur i stadsnära miljöer.
Allra vanligast är att man krockar med ett rådjur eller ett vildsvin som räknas som flockdjur och därmed lever i grupp. Nästan 35 % av alla viltolyckor sker i de tre storstadslänen där trafiken är tätare och mer intensiv än i resten av landet.
– Det är oroande att viltolyckorna är så många. Det skapar lidande för både djur och människor och kostar samtidigt samhället stora summor, säger Lars-Erik Nilsson, verksamhetsledare på Nationella Viltolycksrådet, som har regeringens uppdrag att organisera en nationell viltolycksorganisation och eftersök av trafikskadat vilt.
Totalt är lite drygt femtusen jägare kontrakterade inom organisationen som genomför eftersök sju dagar i veckan, 365 dagar om året, så fort en viltolycka rapporteras..