"Taktält kan omöjligt vara något för oss...”

När Jennifer Johansson och Max Sjöberg skulle köpa ny bil var Subaru Outback ett självklart val, men aldrig hade de kunnat drömma om att skaffa en campingbil med tält på taket. – Det blev kärlek vid första ögonkastet, berättar Jennifer som gärna campar året om.

TEXT & FOTO:NIKLAS KÄMPARGÅRD
APRIL 2024

För den som aldrig hört talas om taktält är det ett smidigt tält som monteras på bilens takräcken och fälls upp som en större solfjäder. Till skillnad från fjälltält eller större campingtält slipper man bekymra sig för grus, insekter och knöliga stenar i ryggen.

Dessutom är madrassen mycket mjukare än ett liggunderlag och du slipper markfukten. Bara fördelar alltså. Det första serietillverkade taktältet såg dagens ljus redan på 1950-talet i Italien. Det var företaget Autohome som var ett av de första bolagen som realiserade en galen idé, men redan på 30-talet tycks det ha funnit hemmasnickrade alternativ.

Fördelen är att man slipper resa med sovsäck och liggunderlag och kan sova bekvämt med både täcke och kudde. Dessutom kan sovgrejerna ligga kvar, åtminstone i de modeller som är tillräckligt stora.

– Det är en otrolig frihet att kunna åka spontant. Eftersom vi aldrig tar av taktältet kan vi när som helst realisera en galen idé och ge oss ut och campa utan någon startsträcka. Det tar ingen tid att packa och man kan snabbt ge sig av när vädret är tillräckligt bra, säger Jennifer Johansson som pluggar till redovisningskonsult och drömmer om en egen häst.

 Även då är Subaru Outback ett självklart val för att kunna dra tunga hästtransporter och åka säkert även när underlaget är besvärligt. – Det gäller att planera för framtiden när man köper bil.

Jennifer Johansson och Max Sjöberg Hunden Dessie 1,5 år, en Welsh corgi cardigan.

Billigare och enklare än hotell

Både Jennifer och Max gillar att åka runt på bilträffar och musikarrangemang och då är taktältet en uppskattad följeslagare. De slipper dyra hotell och kan fokusera på upplevelsen snarare än logistiken att förflytta sig mellan eventområden och boenden. Dessutom kan man laga mat vid tältet och leva husbilsliv utan att behöva köpa ytterligare ett campingfordon.

– Vi har bland annat besökt en bilutställning på Mantorp Park och en musikfestival för elektronisk musik i Belgien och vid båda tillfällena har vi campat, säger Max som uppskattar att det tar mindre än fem minuter att resa tältet och ungefär det samma att packa ihop det igen. Sommartid använder de täcken och kuddar, men under vinterhalvåret är sovsäckar att rekommendera.

Täckena och kuddarna ryms enkelt i tältet också när det fälls ihop, men sovsäckarna väljer de att packa undan och förvara inne i bilen. Mest för att de ska vara lite extra varma när allt annat är iskallt.

Hittills har Jennifer och Max inte sovit ute när det varit tvåsiffriga kallgrader, men det dröjer förmodligen inte länge innan det blir vinterpremiär. Hunden Dessie, en ett och ett halvt år gammal Welsh corgi cardigan fullkomligt älskar taktältslivet och sover gärna mellan Max och Jennifer. Hon måste lyftas både upp och ner i tältet, men står tålmodigt och väntar på sin tur. Fördelen med Wera taktält och Subaru är att man kan köpa tältet som ett originaltillbehör. Det innebär att man beställer tältet på samma sätt som om man köper till en dragkrok.

– Vi visste knappt att det fanns taktält när vi åkte för att provköra Subaru. Lyckligtvis satt det ett tält på bilen som vi fick prova. Det var också den bilen och det tältet som vi köpte. På så sätt slapp vi väntetider och kunde hämta bilen redan veckan efter och tälta direkt, berättar Max som uppskattar frihetskänslan och ser fram emot sommarens fisketurer.

Hittills har alla campingnätter tillbringats vid en sjö eller vid havet på en lämplig parkering. Det är viktigt att respektera terrängkörningslagen och stanna på vägen (eller alldeles bredvid) utan att ge sig ut i väglös natur. 

Klassiska instagrambilder, där man campar på paradisstränder eller mitt ute i skogen är som vanligt kraftfullt missvisande. Det är nämligen förbjudet att åka offroad i Sverige även om man äger marken själv. Men det finns undantag, inte minst i Falkenberg där Max och Jennifer bor.

– Vi har en bilstrand bara några kilometer söder om stan där man får åka ut och övernatta på stranden året om. Det går inte att komma ut med husbil eftersom det finns en höjdbom, men vi kan trots taktältet komma under bommen med några centimeter till godo, säger Jennifer och tar med oss ner på stranden.

– Nu förstår du varför vi trivs i Falkenberg.

Luftar tältet under vinterhalvåret

Eftersom Max och Jennifer saknar lämpligt förråd tar de heller inte av tältet under vintern. I stället luftar de det några gånger under vinterhalvåret och låter vindarna torka bort eventuell fukt och kondens som kan uppstå under överdagsskyddet.

Planen var att förvara tältet i Jennifers morfars lada, men när de insåg hur många möss det fanns i ladan så kändes det bättre att låta bli. Dessutom slipper de jobbet med att lyfta av och på tältet, innan och efter campingsäsongen. Tältet väger inte mer än 60 kg (180 cm brett) och går med andra ord lätt att lyfta på och av med 2 personer.

Ett annat smart sätt är att använda en hissanordning i garagetaket på samma sätt som används för takboxar så att man kan hissa upp taktältet och parkera bilen undertill. Allt handlar om effektivitet.

Även om intresset för taktält och friluftsliv exploderat sedan pandemin tycker varken Max eller Jennifer att det påverkar deras naturupplevelser.

Visst kan det vara trångt på särskilt populära campingplatser eller fricampingytor vid en sjö, men om man undviker de värsta helgerna i juli månad och utnyttjar för- och eftersäsongen så är trängsel sällan en överhängande faktor.

Men visst märks det att mycket människor är ute. Inte minst på mängden sopor och andra spår (toalettpapper) där många människor rör sig.

– Vi reser alltid efter mottot att lämna en plats i finare skick än när vi kom. Vi tar naturligtvis med oss alla sopor (vem gör inte det?) och gör extra fint i eldstaden innan vi åker vidare.

 Om alla bara hjälps åt så syns det inte att ett taktältsekipage varit på plats, berättar Jennifer som föredrar att tälta ute i skogen och undviker campingplatser.

– Naturligtvis är det skönt med en dusch och riktiga toaletter, men om jag får välja så föredrar jag nog ändå havet eller en mysig sjö i skogen där man kan somna och vakna med utsikt över vattnet.